Competició de recorregut de caça

El Recorregut de caça és una modalitat més del grup a que pertany el conegut Tir al plat. Podríem dir, d’una forma generalista, que es una modificació.

Els recorreguts de caça es creen amb la finalitat de simular, dins el màxim possible, a la caça menor en les seves diferents dificultats de tir sobre la gran varietat d’espècies cinegètiques.

Permet una gran varietat d’objectius, trajectòries i velocitats que poden descriure i la cerca i adaptació dels mitjans disponibles, així com la situació orogràfica del terreny que conforma les instal·lacions (tossals, arbredes, pendents, …) potencia la punteria i reflexos, li dona a cada recorregut aquella finalitat d’entrenament i diversió, a la vegada que, en ser a l’aire lliure, aquest contacte amb al natura que tant deleri’m.

Un cop es selecciona el terreny, es col·loquen les màquines llançaplats i se les adapta al tipus de imitació de caça (plats) que volem fer. Recordem que es realitza el tret sobre plats.

Des d’una posició fixa, el tirador, dispararà sobre un o varis plats (normals, minis, súper minis, patenes, conills, …) que conformaran una sèrie de plats de diferents densitats i mida, en que cada un realitza la funció que pretenem.

Horari i lloc: Diumenge 24, a partir de les 9:00h a la ZONA COMPETICIONS (3)

Masterclass en recorregut de caça

Si t’estàs iniciant en aquesta disciplina, aquest iniciativa t’encantarà. Els consells d’un campió de la modalitat pot ajudar-te a convertir-te en tot un expert.

En aquesta disciplina, la paciència és una virtut. Per ser un bon tirador cal molta dedicació i respectar la seguretat abans que res. Cal que utilitzis tant protecció auditiva com ocular. I recorda. Les armes sempre cal tractar-les com si estiguessin carregades encara que no continguin munició. Que aquestes sempre apuntin a terra, és el consell més important quant a seguretat.

Uns consells més especialitzats d’un expert us pot ajudar a determinar l’ajust de l’arma. Cal assegurar-se que la teva arma està ben calibrada i ajustada al tirador abans de començar a disparar. Un mal ajustament pot fer que la trajectòria d’un tret es desviï cap a un lloc inadequat.

En un altre nivell us pot valorar com feu l’avançament i el tret. Després d’aquests instants de seguiment de la peça haurem de passar a avançar-la abans de fer el tir. Aquí es troba un dels moments més complicats, ja que no haurem de fer cap estrebada ni realitzar cap canvi brusc de velocitat.

Una altre aspecte a corregir freqüentment és el Swing. En aquesta complicada paraula, Swing, s’engloben tots els diferents moviments que tirador haurà de realitzar per al tret; estem parlant des del moment en què es localitza l’objectiu fins que baixa l’arma després del tir.

I és en aquest swing on, en definitiva, hi ha la diferència entre un bon tirador i un tirador mediocre. Tot i que en conjunt es tracti d’agafar l’arma, encarar i disparar, això que sembla tan bàsic i senzill comporta tota una sèrie de petits moviments cadascun dels quals s’ha de realitzar amb molta precisió.

Podeu fer la vostra inscripció aquí

Horari i lloc: Dissabte 23, a les 10:00h a la ZONA COMPETICIONS (3)

Field Target

L’Associació Field Target de Ponent (FTP) es un grup d’amics aficionats al tir amb carrabines d’aire comprimit que ens presenta aquesta especialitat esportiva emparada sota la Reial Federació Espanyola de Caça (RFEC).

El dissabte 23, en el marc de la Fira del Caçador us oferiran un Taller d’iniciació en aquesta modalitat esportiva. En aquesta iniciació podreu efectuar pràctiques de Field target i Hunter field target. A més hi haurà una exposició de carrabines clàssiques. 

Diumenge 24, es celebrarà el TIRADA SOCIAL HUNTER FIEL TARGET TERRES DE LLEIDA. Les inscripcions es faran a través de l’Associació Field Target de Ponent. Podeu fer la vostra inscripció aquí

El cost per aquesta Tirada social es de 5€ per als socis AFTP i de 10€ als no socis.

El Field Target neix com a simulació de la caça i constitueix una alternativa a aquesta. La competició es desenvolupa amb carrabines d’aire comprimit limitades de potència (24,2 julis) al llarg d’un recorregut en camp obert, en plena natura, en què els tiradors dividits en esquadres han de fer caure una sèrie de blancs, petites siluetes metàl·liques fixes la forma de la qual normalment simula espècies cinegètiques col·locades al seu entorn natural i a diferents distàncies desconegudes per als tiradors, que compten amb un visor telescòpic com a ajuda per calcular aquestes distàncies i corregir el tir.

La Tirada social de Field Target Hunting, és una competició que simula la caça en l’especialitat cinegètica d’acostament. Els elements de regulació de l’arma no es poden manipular un cop comença el recorregut. Tots els llocs de tir són de posició lliure i dissenyats perquè no ofereixin cap avantatge atenent-se a l’envergadura o mà dominant del tirador, sent la més utilitzada la posició de tombat, si bé posseirà uns pocs llocs de tret obligatori de peu i de genolls que seran alhora tant amb suport com sense suport. L’única posició prohibida és la d’assegut o la gatzoneta.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23 a les 11:00 Taller d'iniciació al Field target amb Joan Delgado. ZONA D'ACTIVITATS (5)
Diumenge 24 a partir de les 10:00h, Tirada social. ZONA D'ACTIVITATS (5)

Tir amb arc

La pràctica de Tir amb Arc que realitzem en la Fira del Caçador corre de la mà del Club de Tir amb Arc “Urgell”, i consisteix en tirar sobre dianes a distàncies variables, fins a un màx. de 60 metres, disposades en una zona habilitat per aquesta pràctica. Es formen grups per a tres o quatre tiradors, repartits en la zona, on cada tirador dispararà de tres a cinc fletxes sobre cada diana amb la supervisió i/o ajuda de l’arquer.

La pràctica d’aquest esport requereix dels tiradors una agudesa visual especial, a més d’una concentració fora de mira, per obtenir un resultat determinat per la precisió en fer blanc. La pràctica i la especialització en aquesta disciplina, s’encarregaran de millorar-ne els resultats.

El Tir amb Arc és un esport que es pot practicar a qualsevol edat, i que aplega practicants que poden ser amants de la natura, de l’esport i de la competició. A més, és recomanat per totes aquelles persones que tinguin algun tipus de limitació física, com malformacions o trastorns cardiovaculars.  Normalment, us trobareu en un ambient obert i cordial en que els arquers, es mostren accessibles i amb moltes ganes d’ensenyar els ets i uts de la destresa del tir amb arc, amb la finalitat de gaudir-ne del seu exercici a tothom.

Quan ens referim al tir amb arc ho fem al tir en posició estàtica, però hi ha altres tipus de formes de pràctica amb arc que requereixen d’un recorregut per arribar a disparar sobre dianes o figures bi/tridimensionals repartides en un territori. Són les característiques principals en la competició de caça amb arc, en les diferents modalitats.

L’arc i la caça esdevenen de molt temps inseparables. Tot i l’aparició de les armes de foc, l’arc ha continuat estan considerat com un arma de caça, i amb un alt valor esportiu.

La caça amb arc és d’una extrema dificultat, donat que el caçador necessita aproximar-se a la presa a menys de 30 mts sense ser vist, olorat ni escoltat; sentits que la seva presa els té prou desenvolupats per descobrir al caçador amb facilitat. El caçador, per tant, ha de recuperar un instint característic, que fa molts anys que no cultiva ni necessita, i s’ha d’ajudar de la tecnologia més innovadora en arcs, fletxes i roba de camuflatge per tractar de capturar una peça de caça.

Valgui la frase per aquesta modalitat “La bellesa de la caça resideix en la seva pràctica i no en els seus resultats”

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23, tot els dia. ZONA D'ACTIVITATS (5)
Diumenge 24 a partir de les 9:00 fins finalització de la Fira. ZONA D'ACTIVITATS (5)

Workshop d'òptica de caça

Al món de la caça és més important on impacta el nostre projectil que el tipus de projectil que usem, ja que el tret perfecte és col·locar la bala al lloc. Per cobrar la nostra peça de forma ràpida i donar-li a més una mort digna, no hi ha cap altre secret que la col·locació del tret.

Arribar a tenir un animal a tret pot ser fruit d’hores o fins i tot dies de feina. És just en aquell moment on hem de posar el màxim d’atenció, ja que només ens separen de la nostra peça unes dècimes de segon en què cal apuntar i disparar.

El periodista, expert caçador i tirador de primer nivell Ramon Fitó en proposa un workshop d’òptica on posarà a prova la seva destresa i compartirà amb nosaltres les seves tècniques de tir, tots els detalls de l’equip utilitzat en alguna experiència (rifle, visors, munició, etc.)

En aquest cas explicarà com muntar un visor punt vermell de la prestigiosa marca AIMPOINT i posar-lo a tret sense necessitat de disparar després d’haver-lo muntat i sabent que estarà ben calibrat…

Un visor punt vermell és un sistema de punteria electrònica, basat en una llum led normalment de color vermell que es projecta sobre un vidre. Diem visor punt vermell, però avui dia n’hi ha d’altres colors, blau i verd fonamentalment, colors que ofereixen més visibilitat del punt en condicions d’alta lluminositat.

L’avantatge d’un visor punt vermell és la velocitat d’adquisició de la mira i l’intuïtiu del seu ús. Amb un origen tàctic, la seva ocupació s’ha popularitzat enormement entre caçadors i tiradors esportius, i són adaptables a tot tipus d’armes.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Diumenge, a les 12:00h A la ZONA RECINTE FIRAL (1)

Galeria de tir amb aire comprimit

El tir de precisió es practica en llocs tancats o galeries de tir degudament condicionades per aquesta modalitat olímpica. Ara bé, amb motiu de la celebració de la Fira, és realitza a l’aire lliure on es poden instal·lar un nombre més gran de tiradors.

Aquesta pràctica esportiva permet, com qualsevol altra, la integració social i esportiva de la persona que la practica. Potencia l’habilitat psicomotriu de l’individu, l’equilibri, per la postura estable que ha de trobar el tirador, i una gran concentració i domini mental per desenvolupar totes les parts de la tècnica necessàries per efectuar els trets amb precisió.

La distància des de lloc de tir fins els blancs de carrabina és de 10 mts, i s’utilitzen dianes reglamentàries per tir d’aire comprimit, tal i com es recull en les normes de la ISSF (International Shooting Sport Federation). En  competició s’efectuen 60 trets per la categoria  senior en un temps de 1 hora i 45 minuts, inclosos els trets d’assaig. Per Dones i Junior, la competició consta de 40 trets en un temps de 1 hora i 15 minuts sobre el mateix blanc que els senior.

El tirador utilitza una carrabina d’aire comprimit del calibre 4,5 mm de qualsevol de les que es comercialitzen en el mercat, fins un pes màxim de 5,5 kg amb visor i topalls de mà. A més, pot utilitzar una vestimenta especial de tir recollides en la normativa de tir internacional.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte i diumenge, tot el dia. A la ZONA ACTIVITATS (5)

Simulador de tir

L’entrenament amb simuladors és una pràctica habitual en moltes àrees del coneixement i el desenvolupament d’habilitats. A la indústria, defensa, motor, aeronàutica, etcètera, s’utilitza de manera habitual i diàriament la pràctica en simuladors.

Els avantatges són clars: podem entrenar en qualsevol moment i podem recrear qualsevol situació, per molt surrealista que sembli.

Amb la practica del tir virtual enfortim la nostra educació i la formació en el tir de caça.

La pràctica, formació i experiència són tots necessaris per estar preparats quan arribi el moment real en una cacera, munteria o competició. A més podem fer l’anàlisi dels trets efectuats. Es pot combinar la teoria amb la pràctica en una ubicació còmoda i segura

Amb la caça virtual poden participar tota la família i amics i totes aquelles persones amb limitacions de mobilitat què de nou poden “sortir a caçar” amb els amics.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte i diumenge, tot el dia. A la ZONA RECINTE FIRAL (1)
Desplaça cap amunt