Activitats canines

Campionat de Catalunya d'Agility

L’Agility Tàrrega , és la entitat que organitza dins de cada edició de la fira, una prova que puntua per al campionat de Catalunya.

L’Agility es un esport obert a totes les persones que tenen un o més gossos, amb indiferència que sigui de raça, i si ho és amb o sense pedigree. Es pot resumir dient que és un esport concebut per a formar equip una persona i un gos, i és per endavant, un joc educatiu.

Es pot practicar de dues formes: com a oci o com a competició, essent totalment compatibles. En la primera modalitat, les avantatges que se n’obtenen són que el propietari i el gos gaudeixen junts, practiquen esforç físic, comparteixen emocions, i s’aconsegueix una educació i obediència notable. 

Consisteix a que els gossos, conduits per els seus guies, siguin capaços de superar diversos obstacles que conformen un circuit. La finalitat que es pretén es posar de manifest la intel·ligència, obediència, concentració, sociabilitat i la seva agilitat, demostrant la bona harmonia entre el gos i el seu guia.

Per tant, és necessari que els practicants tinguin les bases elementals d’una bona preparació i educació canina, per tal d’orientar esforços en una mateixa direcció, ja que el guia només té la pròpia veu com a eina per forçar la obediència del gos.

Per aquells que gaudeixen en la competició, aquesta modalitat els permetrà d’obtenir resultats objectius, i que estan molt relacionats amb l’esforç i entrenament realitzats.

El funcionament de l’exercici de competició es fer que el gos, conduit per el seu guia passi per un conjunt d’obstacles, en l’ordre indicat, sense errades, i dins d’un temps límit (TRS) establert per el jutge. Es modifica el recorregut per cada màniga, evitant qualsevol “mecanització” del gos. El TRS només és un índex bàsic, i en cap cas la velocitat es considera com a criteri principal (només en cas d’empat), donat que el recorregut d’Agility no és una carrera, si no una competició d’habilitat i destresa.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23 tarda, a partir de les 15:00h a les instal·lacions l’Agility Associació Ciutat de Tàrrega. ZONA D'ACTIVITATS (5)
Diumenge 24 a partir de les 9:00h a les instal·lacions de l'Agility Associació Ciutat de Tàrrega. ZONA D'ACTIVITATS (5)

Trobada de gossos de caça

La trobada te com a objectiu destacar els gossos joves amb qualitats naturals idònies i cridar l’atenció sobre ells de criadors i aficionats. Apropar al món de les proves a totes aquelles persones que es vulguin iniciar, rescatar gossos joves de caçadors per poder avaluar-los davant d’un jurat.

Les races participants seran gossos de mostra, tant continentals com britànics, fins a 10 anys d’edat.

Tots els exemplars participants estaran degudament documentats i cartilla sanitària al corrent.

Es valorarà las aptituds de cada gos vers la seva raça.

Després d’un recorregut amb perdiu sembrada on demostri el seu estil i la seva pressa de contacte amb l’au.

Seran premiats en cadascuna de la seves races i tots rebran les valoracions via megafonia.

També es parlarà de les diverses disciplines de caça i l’encaix del vostre gos a la mes adient.

Inscripcions 20 €

Telf. 637536309 Josep Lagunas

ÀNIMS! US ESPEREM AMB LA FIRA COM A TELÓ DE FONS

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23, a partir de les 10:00 fins finalització de les proves, a la ZONA DE COMPETICIONS (3)

Màster de Sant Hubert

La finalitat d’un campionat de Caça Sant Hubert és promoure i valorar l’esperit esportiu del caçador, les qualitats naturals i ensinistrament del gos, tanmateix la seva educació venatòria. És davant de tot una competició d’alt nivell, que posa de manifest els aspectes cinòfils i tècnics de la caça i que aspira a l’ensenyament del caçadors, respectant la naturalesa i l’entorn. 

En aquest màster que es realitza durant dos dies en els actes de la Fira del Caçador, tenim la possibilitat de comptar amb el 7 màxims aspirants al campionat nacional d’aquesta modalitat. El primer dia, realitzen un prova classificatòria per l’endemà, on també hi poden participar els socis de la Societat de Caçadors de Tàrrega. La final es realitza el dia del visitant a la Fira del Caçador.

Les proves es realitzen amb caça sembrada (perdiu roja) on el caçador, amb el seu gos, efectua un torn de vint minuts, podent emprar quatre cartutxos i únicament pot abatre dos peces que puntuïn de entre totes.

En la prova, l’acompanya un jutge, el qual en base en els barems de puntuació establerts reglamentàriament, li assigna els que considera positius o negatius, fins un màxim de 100 punts, jutjant tres aspectes fonamentals: conducta del caçador en relació amb la peça de caça i al seu gos, habilitat en el tir del caçador i l’ensinistrament i qualitats naturals del gos. 

Màxims fins a 10 participants de Sant Hubert.

Inscripció 40 €

Inscripcions al 637 536 309.

En aquest Màster s’abatrà una perdiu i efectuar mostra i respecte al vol, i tir de fogueig prop dels espectadors.

Premis als 3 primers.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Diumenge 24, a partir de les 9:00 fins finalització de la prova, a la ZONA DE COMPETICIONS (3)

XIV Concurs nacional caní

L’Associació Canina Unió Cinofila de Catalunya organitza aquest concurs de caràcter nacional, on el més freqüent és la participació d’expositors de nivell local o autonòmic. Es el punt de partida idoni per gossos i propietaris novells en aquest tipus de certàmens.

És una prova en que es valora, principalment, la morfologia de les diferents races canines, atenent en els diversos paràmetres característics de cada raça. El jutge analitza aspectes com la conformació del tòrax i cap, les angulacions, la postura, els moviments harmoniosos de l’animal en moure’s amb el seu conductor, i fins i tot, la qualitat del pèl de l’animal. Tots els valors que puntua els va ordenant en un sistema de qualificació que en donarà la puntuació.

Perquè veiem que es preparen els animals per als concursos? Doncs bé, no tot serà la raça o el pedigrí del gos. El gos ha d’estar preparat per a aquest tipus de certàmens i moltes vegades, gossos amb pedigrí no són aptes per a ells per diversos motius que anirem veient ara mateix.

Com s’ha dit, a banda de l’aspecte, és tindrà en compte el comportament de l’animal. Per això és recomanable que sempre s’acudeixi a experts en ensinistrament caní per preparar els gossos per a aquest tipus de concursos.

A més, com és obvi, això és un concurs de bellesa, per la qual cosa el millor és que el gos sigui tractat per experts en estètica canina. Ells estan completament formats per saber com adequar el gos perquè ressaltin les característiques de la raça.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Diumenge 24, a partir de les 9:00 fins finalització de la prova, a la ZONA DE CONCURSOS (4)

Iniciació a l’ensinistrament de gossos de caça

Després d’haver aconseguit la correcta socialització del nostre cadell, és hora de posar-nos mans a l’obra per ensenyar-li unes ordres bàsiques d’obediència. Que acudeixi ràpid a la nostra trucada, segui, romangui al nostre costat o caci batent tot el major terreny possible són alguns dels objectius que intentarem aconseguir amb els següents exercicis.

Cal seguir una sèrie de passos amb l’objectiu d’aconseguir que el nostre company de caça ens obeeixi al camp i no ens faci malbé les nostres jornades cinegètiques.

En el cas del gos de caça no el cal sotmetre massa, únicament allò imprescindible. Com a mínim influir en el seu caràcter i personalitat serà més beneficiós per al gos i les seves aptituds. És el que a l’argot dels caçadors s’anomenaria “robotitzar” l’animal.

Concretament practicarem els exercicis següents: “asseu”, “junt”, “quiet”, el llaç davant del caçador.

Evitar que el gos caça no fixi la mostra, la superació de la por als trets, el cobrament, …formen  part de l’objectiu d’ensinistrament.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23, d'11:00 a 13:00h, Iniciació. A la ZONA DE COMPETICIONS (3)

Iniciació a la caça pràctica / busca de caça

La competició de caça pràctica és una modalitat de recerca de caça sense mort, que té per objecte recompensar els millors i més típics gossos de mostra, és a dir, aquells que demostrin la seva efectivitat com a gossos de caça buscant i localitzant les peces.

El seu desenvolupament és en parella de gossos, en dues o més bateries, durant 15-20 minuts de prova. 

En aquesta practica ens ajudarà en Àlex Cuadros, apassionat de la modalitat i participant en censos de perdius xerres en alta muntanya, on els seus gossos entrenats en busca de caça , en son protagonistes.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23, a les 19:00h a la ZONA DE COMPETICIONS (3)

Iniciació a l’Agility i/o Obediència

Si has decidit a tenir un cadell o un gos adult, t’has de preparar per ensenyar-li les normes de la nova llar i les ordres bàsiques d’obediència. 

El gos ha d’aprendre ordres com venir quan en dius, quedar-se quiet, seure, seguir-te i caminar al teu costat. Això us ajudarà a evitar problemes de comportament alhora que el vostre gos gaudirà aprenent trucs nous. La constància i la paciència seran fonamentals en aquest procés.

Sense necessitat de ser un especialista pots ensenyar-li al teu gos les ordres d’obediència bàsica amb reforços positius (premis, jocs i carícies). Pots ensenyar-li una ordre amb un gest o una paraula perquè el gos faci una acció o una altra. Tot i això, no pots oblidar donar-li el merescut premi al teu animal de companyia quan compleixi amb l’objectiu. Recordeu que les conductes premiades i reforçades tendeixen a repetir-se.

Aquestes normes d’obediència bàsica les has de practicar cada dia amb el teu gos, les has de repetir una vegada i una altra. Si és un cadell, des dels 3 o 4 mesos ja estarà preparat per aprendre i si ja és un adult, mai no és tard: sempre pots millorar qualsevol comportament. Recordeu que les ordres han de ser sempre les mateixes, així no es confondrà el vostre animal de companyia. Elimina els càstigs de la rutina amb el teu animal de companyia i premia els bons comportaments.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23, a les 11:00h a la ZONA D'ACTIVITATS (5)

Exposició de races de gossos de caça

Sens dubte un apartat que no pot faltar en qualsevol fira dedicada a la caça és la secció del gos caçador.

Per tots aquells que desconeixen el món de la caça i en particular, la caça menor amb gos, nomes que conegueu un caçador li podeu preguntar si recorda haver tingut un gran gos. Ben segur, la resposta serà afirmativa i us relatarà excel·lències d’en Tom, Neska, Llam, … com un ser molt conegut i pròxim en ell.

Amb més de 50 gàbies d’exposició, es concentren exemplars de totes les races que solen acompanyar en els caçadors de menor i major de les contrades d’arreu de Catalunya. Gossos de rastre, de pèl, de ploma, cobradors, llevadors, … de diferents races: setters, pointers, bracs, bretons, dratthars, podencs, grifons, bruns, bassets, terriers, … conformen un grup extens d’animals que podreu contemplar en la zona d’exposició canina.

Els expositors, provinents de Catalunya i de punts de la resta d’Espanya, informen en tot aquell que estigui interessat, sobre cada animal que exposa. Així, l’edat de l’animal, si esta enregistrat, si es iniciat en la caça, si denota passió en les sortides al camp darrera la caça, si te bon caràcter, i una bona colla de preguntes més que vulgueu fer-los-hi. Us podran ajudar a seleccionar quina és la raça de la vostra preferència i fins i tot, podeu estar contemplant els individus o pares dels cadells que pròximament us poden acompanyar de caça.

 
 
Amb la col·laboració de:
Horari i lloc: Dissabte 23 i diumenge 24, tot el dia a la ZONA RECINTE FIRAL (1)
Desplaça cap amunt