Exhibició de falconeria

La falconeria, en espanyol “cetreria”, o caça amb aus rapinyaires, és l’art de criar, domesticar, ensenyar i tenir cura de les aus emprades en aquesta disciplina venatòria.

La falconeria va ser practicada en l’antic Egipte, o en els temps de les creuades, convertint-se, a més, en l’esport aristocràtic per excel·lència en l’Edat Mitjana.

halcon11El falconer, s’ocupa d’ensenyar a l’au a tolerar la presència de l’home, mentre aquesta caça per instint, com sempre ho a fet. Aquest esport està dirigit a totes aquelles persones que estimen la naturalesa, i especialment, les aus rapinyaires. Com passa amb altres modalitats, és minoritària, però comporta un elevat grau de satisfacció entre els seus practicants.

Actualment, està vivint un moment d’esplendor, gràcies en gran mesura, a la possibilitat de poder utilitzar aus criades en captivitat exclusivament per la caça. A més, les exhibicions en fires i certàmens, així com les activitats de volateria relacionades amb la natura que permeten observar el comportament i la bellesa d’aquestes aus, donen una difusió positiva d’aquest esport.

Les aus emprades en aquesta modalitat esportiva són espècies protegides, i per a tenir-ne cal ser, primerament, membre d’una societat de falconeria federada.

A més, tindrem que disposar d’un permís de tinença expedit per l’organisme que gestiona les activitats cinegètiques del Depart. de Medi Ambient i Habitatge, on s’especifica les dades personals del tenidor, la societat de caça a la que pertany i altres dades que consten en el registre oficial del Departament.

HarrisLa falconeria només es pot practicar amb ocells rapinyaires que pertanyen als ordres falconiformes (falcons), accipitriformes (astors, esparvers) i estriformes (aligots).

El període hàbil per a la pràctica de caça amb falconeria es regula per la normativa de vedes corresponent a cada temporada cinegètica i per exercir-la en un àrea de caça cal l’autorització expressa del titular d’aquesta.

En relació a la competició, es realitzen a diferents nivells territorials campionats que pretenen promoure i valorar l’esperit deportiu del falconer, les qualitats naturals i l’ensinistrament de les aus i gossos amb les particularitats pròpies de cada modalitat, així com l’educació cinegética del falconer.

Les modalitats de campionat son en «Altanería», amb aus especialitzades per captura d’altres aus voladores com la perdiu, el colom, el tudó, la garsa, … el «Bajo Vuelo» on els rapinyaires capturen conills i llebres, i «Sky Trial». Totes aquestes modalitats competitives es regeixen pel reglament de la Reial Federació Espanyola de Caça.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

13 + 6 =

Translate »