El Sobirà denuncia ara atacs de guineus al bestiar, després dels de voltors, óssos i llops – Federació Catalana de Caça

L’associació de ramaders estima que en les últimes tres setmanes s’haurien produït agressions a deu animals nounats. El col·lectiu es reuneix avui amb Agricultura per buscar solucions

L’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà i Comarques Veïnes va denunciar ahir que l’últim mes s’han registrat atacs de guineus a bestiar viu en zones properes a Sort, segons va explicar el vicepresident d’aquesta organització, Manuel Bernacho. Els atacs d’aquesta espècie han crescut, assegura Bernacho, en els últims “tres o quatre anys” per la disminució de l’activitat cinegètica i per l’escàs interès que desperten ara les restes més preuades d’aquesta espècie (la pell) en un context on l’ecologia i la protecció de la fauna salvatge ha penetrat de forma important en la societat. La guineu no és una espècie protegida i, per tant, els danys que produeixen els exemplars en el bestiar no són susceptibles d’indemnització, com sí que succeeix amb el voltor, l’ós i el llop (que sí que estan protegits).

De fet, durant l’últim any la conselleria d’Agricultura de la Generalitat ha rebut 49 denúncies de presumptes atacs de voltors al bestiar viu a Catalunya (bàsicament al Pirineu), encara que només es va certificar la seua autenticitat en un cas a l’Alta Ribagorça, segons dades de la conselleria d’Agricultura. Per aquesta agressió, va indemnitzar el ramader amb un total de 1.420 euros. Les denúncies de l’any 2013, no obstant, van ser inferiors a les de l’any 2012, quan van ascendir a seixanta i es van certificar cinc casos: dos al Pallars Sobirà i un a la Cerdanya, un al Ripollès i un altre a l’Alta Ribagorça.

Voltors_cervolD’altra banda, la conselleria d’Agricultura va constatar que el 2013 hi va haver dos atacs de l’ós al bestiar al Pirineu, que van acabar amb una indemnització de 765 euros. Al marge, hi va haver uns altres vuit atacs a Aran, que té competències en medi natural. Es tracta d’una xifra de deu denúncies molt inferior a la d’altres anys. Respecte al llop, el departament d’Agricultura assegura que no hi va haver cap acció denunciada i, de fet, això es deu que aquest animal hauria abandonat el territori de Catalunya el 2010 des que es va documentar la seua reentrada l’any 2004. Fa unes setmanes, tanmateix, un fotògraf va captar la imatge d’un exemplar al Ripollès.

Els ramaders del Pallars Sobirà, d’altra banda, tenen previst reunir-se avui amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per buscar solucions als danys d’aquests depredadors i els que produeixen altres espècies reintroduïdes, com el cérvol, en àrees amb cultius.

DADES

10 ATACS DE GUINEUS

És la xifra estimada d’atacs l’últim mes per l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà i Comarques Veïnes.

49 ATACS DE VOLTORS

Nombre d’agressions d’aquestes aus al bestiar a Catalunya durant el 2013. La Generalitat només en reconeix un, a la Ribagorça.

10 ATACS D’ÓSSOS

Durant el 2013, vuit es van produir a Aran (segons el Conselh) i uns altres dos en comarques veïnes, segons la conselleria d’Agricultura.

0 ATACS DEL LLOP

En els últims anys no s’han registrat agressions d’aquest animal, del qual només es té constància ara d’un exemplar al Pirineu.

J.Gabernet

vía Notícia – Premsa – El Sobirà denuncia ara atacs de guineus al bestiar, després dels de voltors, óssos i llops – Federació Catalana de Caça.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

dos + 10 =